uutiset / 04.06.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halonen Valtuutetun käsikirjassa: Maahanmuuttajien perheenjäsenet kotoutettava täysivaltaisiksi jäseniksi yhteiskuntaamme

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

”Maahanmuuttajien perheenjäsenet on kotoutettava täysivaltaisiksi jäseniksi yhteiskuntaamme”, edellyttää Tasavallan presidentti Tarja Halonen. ”Joissakin kunnissa maahanmuuttajien määrä on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Maahanmuuttajat tarvitsevat omia erityispalveluja kotoutuakseen. Päiväkodit ja koulut ovat lasten kannalta avainasemassa. Aikuisella kielen oppiminen on ensiarvoisen tärkeä askel työelämään ja muuhun yhteiskunnalliseen osallistumiseen”, Tasavallan presidentti Halonen toteaa Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaiseman Valtuutetun käsikirjan esipuheessa.

Pääministeri Matti Vanhanen Valtuutetun käsikirjassa:

UUSIEN VALTUUSTOJEN HILLITTÄVÄ MENOJEN PYSYVÄÄ KASVUA

”Uusien valtuustojen on tähdättävä uudistuksiin, joilla menojen pysyvää kasvua hillitään. Vuoden 2008 verraten hyvää kuntatalouden tilannetta ei saa ottaa lähtökohdaksi arvioitaessa tulevaa. Menoja ei saa koskaan mitoittaa pysyvästi nousukauden huipun tulojen mukaan”, varoittaa pääministeri Vanhanen.

”Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa käytetään kuntien toimintamenoista kolmasosa ja sadassa pienimmässä kunnassa vain kolme prosenttia. Siksi suurimpien kaupunkiseutujen toimet palvelurakenteen uudistamisessa ja menojen hallinnassa ovat täysin ratkaisevia koko kuntatalouden kannalta. Kaupunkiseutujen asumisen, maankäytön ja liikenteen yhteensovittamista sekä kuntarajoja ylittävää palvelujen käyttöä on välttämätöntä tehostaa”, pääministeri Vanhanen edellyttää Valtuutetun käsikirjan esipuheessaan.

SUOMEN NUORIN JA VANHIN VALTUUTETTU VASTAANOTTIVAT VALTUUTETUN KÄSIKIRJAN

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö jakaa kaikille uusille valtuutetuille vuoden vaihteessa käsikirjan antamaan virikkeitä ja helpottamaan tulevaa valtuustotyötä. Uunituoreen kirjan vastaanottivat ensimmäisinä 12.12.2008 Helsingissä Suomen nuorin valtuutettu Kaisa Pihlaja (18 v.) Jalasjärveltä ja vanhin valtuutettu Kauko Kokki (83 v.)Varkaudesta.

Kirjassa Tasavallan presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen ohella Terho Pursiainen antaa lyhyen katsauksen kuntafilosofiaan ja Timo Kietäväinen kuntien tuleviin haasteisiin. Kirjan asiantuntija-artikkeleissa käsitellään myös Euroopan unionia (Cay Sevón)kuntien hyvää hallintaa (Kari Kankkunen, Pekka Kettunen ja Esa Matikainen), kuntataloutta (Pentti Meklin), henkilöstöpolitiikkaa (Jaana Utti), kuntaliitoksia (Arto Koski) ja uudistuvaa aluehallintoa (Timo Reina).

Valtuutettujen puhe- ja neuvottelutaitoa vahvistaa artikkelissaan Juhana Torkki, mediataitoja Marjo Timonen, nettitoimintaa Jyrki J.J. Kasvi ja sidosryhmäjohtamista Markku Andersson. Juhani Pehkonen kuvailee, millainen on hyvä valtuutettu. Kirjan toimittanut asiamies Antti Mykkänen arvioi valtuutettujen haasteita. Kirjan on kuvittanut Kalevi Laalo.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö jakaa n. 200 –sivuisen Valtuutetun käsikirjan kaikille yli kymmenelle tuhannelle valtuutetulle. Ensimmäinen 4000 erä kirjan on postitettu ja loput yli 6000 postitetaan vuoden vaihteessa, kun kunnat toimittavat valtuutettujen osoitteet. Kirja on nähtävissä säätiön sivuilla (www.kaks.fi) vuoden vaihteen jälkeen.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.