Keskimäärää enemmän tuomioistuinten ratkaisuja liian lempeinä pitäviä löytyy perussuomalaisten (89 %), SAK:n jäsenten (80 %) ja työntekijöiden (77 %) keskuudesta. Vain opiskelijoista alle puolet (48 %) arvioi, että tuomioistuimet kohtelevat rikoksiin syyllistyneitä liian helläkätisesti.
Suomalaisista kaksi viidestä arvioi, että tiedotusvälineet kohtelevat rikoksista syytettyjä (40 %) ja tuomittuja (40 %) sopivalla tavalla. Kolmannes (34 %) otaksuu median päästävän rikoksista tuomitut liian helpolla.
Kolmannes (34 %) katsoo, että media kohtelee sopimattomasta käyttäytymisestä syytettyjä hyväksyttävällä tavalla. Neljännes (25 %) syyttää mediaa helläkätisyydestä ja viidennes (19 %) liiallisesta säälimättömyydestä.
Ihmisten mielestä somessa kivitetään muita ihmisiä
Enemmistön (51 %) mielestä somessa kohdellaan sopimattomasta käyttäytymisestä syytettyjä liian ankarasti. Keskimäärää vakuuttuneempia asiasta ovat korkeasti koulutetut ja ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät. Puoluekannan mukaan etenkin keskustan ja vasemmistoliiton kannattajat arvioivat, että somessa kivitetään sopimattomaan käyttäytymiseen syyllistyneitä. Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa on hieman keskimäärää enemmän niitä, joiden mielestä somessa ollaan liiankin helläkätisiä.
Neljännes (26 %) ei osaa arvioida, miten ihmiset somessa käyttäytyvät. Keskimäärää useammin nämä ovat ikääntyneitä, eläkeläisiä ja työttömiä. Nämä ovat ihmisiä, jotka eivät itse seuraa some-keskusteluja aktiivisesti saatikka itse osallistu niihin.
Tutkimuksen toteutus KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.12.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Koko tutkimus luettavissa tästä.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.
Kommentit