uutiset / 17.10.2020

Suuryrityksillä ja EU:lla on monien mielestä liikaa vaikutusvaltaa talous- ja työllisyysasioissa

Suomalaisista kaksi viidestä arvioi, että suuryrityksillä (40 %) ja EU:lla (40 %) on liikaa vaikutusvaltaa Suomen taloutta, työllisyyttä ja kilpailukykyä koskevissa asioissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Noin kolmannes väestöstä ei panisi pahakseen, vaikka myös ammattiyhdistysliikkeen (35 %), luonnonsuojelijoiden (32 %) ja median (31 %) mahtia karsittaisiin.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vaikutusvallanpuutetta potevat kansalaisten mielestä lähinnä vain tasavallan presidentti (29 %) sekä kaupungit ja kunnat (23 %). Enemmistön mielestä näilläkin on sopivasti valtaa.

Yleisin vastaus yhdeksän kysytystä 14 tahosta kohdalla on, että vaikutusvaltaa on sopivasti. Näin on etenkin maan hallituksen (73 %), eduskunnan (73 %) ja pääministerin (71 %) vaikutusvallan osalta.

SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ovat muita alttiimpia vähentämään suuryritysten mahtia. Perussuomalaisten tukijat ovat tyytymättömiä etenkin pääministerin, hallituksen, EU:n ja luonnonsuojelijoiden valtaan. Kokoomuksen kannattajien mielestä etenkin ammattiyhdistysliikkeellä on liikaa vaikutusvoimaa maan taloutta, työllisyyttä ja kilpailukykyä koskevissa asioissa.

Keskustan tukijoista keskimäärää useampi arvioi, että ammattiyhdistysliikkeellä ja luonnonsuojelijoilla on liikaa vaikutusvaltaa. Varsin moni keskustan kannattaja vähentäisi myös pääministerin ja EU:n valtaa. Vihreiden kannattajat puolestaan olisivat lisäämässä etenkin luonnonsuojelijoiden vaikutusmahdollisuuksia.

Tyytymättömyys ammattiyhdistysliikkeen, puolueiden, luonnonsuojelijoiden ja viestintätoimistojen valta-asemaan kasvaa johdonmukaisesti iän myötä.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 11.–16.9 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 039. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, p. 0400 570087.

#gallup #kansalaistutkimus #talous #vaikutusvalta

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.