uutiset / 21.11.2013

Susanna Huovinen Polemiikki-lehdessä: Vastuukuntamallin ongelmat ratkaistavissa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

Pirjo Tuusa / Polemiikin toimitus | Kuva: Merja Ojala

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen luottaa hallituksen sote-linjauksiin: vahvoihin kuntiin, asukaslukurajoihin ja kuntayhtymien tilalle tuleviin sote-alueisiin.

Vastuukuntamallin ongelmat eivät ole ministeri Huovisen mielestä mahdottomia ratkaista.

– Kun olen aika kauan ollut mukana politiikassa, suhtaudun pragmaattisesti tällaisiin asioihin. Kaikenlaisia ongelmia voi tulla. Niitä sitten ratkotaan yksi kerrallaan ja monta peräkkäin.

Vastuukunnan juridiikkaa selvitetään erillisessä jaostossa.

– Olemme valmistelun tässä vaiheessa yrittäneet paneutua vastuukunnan perustuslakiproblematiikkaan järjestämislakityöryhmän yhdessä jaostossa. Tiedetään, että eteen voi tulla kysymyksiä, joihin meillä kenelläkään ei ole vastauksia.

Huovinen korostaa, että ratkaisuun on panostettava nyt. Ongelmia on sitten vähemmän, kun järjestämislaki viedään keväällä eduskunnan käsittelyyn.

Sote-lakiesityksen pitäisi olla valmis joulukuussa. Palveluihin tarvitaan Huovisen mukaan leveämmät hartiat. Ministerin mukaan ne eivät voi olla maakuntahartiat.

– Maakuntapohjaisessa mallissa katkeaa integraatio peruskuntaan. Hallitus lähtee siitä, että tarvitaan tiukka yhteys kuntaan.

Huovinen painottaa, että jos kunnat kykenevät panostamaan ennaltaehkäisyyn, sote-palvelujen loppulasku voi pienentyä. Tähän tarvitaan ministerin mukaan vahvat kunnat.

Lue peruspalveluministeri Susanna Huovisen haastattelu kokonaisuudessaan 21.11. ilmestyvästä Polemiikki-lehdestä (4/2013).

 

Jaa

 

#polemiikki

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.