uutiset / 31.03.2023

Suomalaiset sote-uudistuksesta – yli puolet arvioi palveluiden tasavertaisuuden maan eri puolilla heikkenevän

Yli puolet (51 %) arvioi palveluiden tasavertaisuuden maan eri puolilla heikkenevän sote-uudistuksen myötä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Käytännössä miltei joka toinen näkee myös, että palveluiden saatavuus ja saavutettavuus erityisesti perustasolla hyvinvointialueella heikkenee (47 %). Mahdollisuutta hillitä kustannusten kasvua epäilee (46 %) lähes joka toinen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ainakin kaksi viidestä uskoo myös omien mahdollisuuksien saada yhdenvertaisia ja laadukkaita palveluja huonontuvan (43 %). Sama määrä epäilee myös uudistuksen kykyä kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja (42 %) maassamme.

Uudistus koettelee erityisesti keski-ikäisten uskoa. Nuorista 18–30-vuotiaista keskimäärää useampi on vakuuttunut palveluiden jopa paranevan. Etenkin perussuomalaisten kannattajat edustavat näkemystä, että uudistuksen seuraukset ovat huonoja. Hallituspuolueiden tukijat ovat taipuvaisia arvioimaan, että kaikki säilyy kutakuinkin ennallaan.

Joka viides suomalainen myönteinen – reilu kolmannes neutraali tai kielteinen sote-uudistukselle

Suomalaisista vain viidennes suhtautuu erittäin tai melko myönteisesti sote-uudistukseen
(21 %).
Reilu kolmannes arvioi näkemyksensä olevan neutraali, ei myönteinen eikä kielteinen (35 %).
Enemmän tai vähemmän kielteisesti asennoituu lähes kaksi viidestä (37 %).

Muita väestöryhmiä myönteisemmin sote-uudistukeen suhtautuvat ikääntyneet ja eläkeläiset.
Keski-ikäisten, ylempien toimihenkilöiden ja Uudellamaalla asuvien parissa ilmenee tavanomaista enemmän kriittisyyttä. Suurituloisista lähes joka toinen kokee soten huonoksi ratkaisuksi.

Keskustan kannattajista enemmän kuin kaksi viidestä liputtaa soten puolesta (42 %).
Myös SDP:n kannattajista varsin moni suhtautuu myönteisesti (35 %). Perussuomalaisten (58 %) ja RKP:n (56 %) kannattajien enemmistö suhtautuu kielteisesti. Kokoomuksen tukijoista enemmän kuin kaksi viidestä asennoituu torjuvasti (43 %).

Kolmannes suomalaisista arvioi olevansa hyvin perillä sote-uudistuksesta

Kaikista täysi-ikäisistä ja alle 80-vuotiaista reilu kolmannes (35 %) ilmoittaa, että he ovat erittäin tai melko hyvin perillä sote-uudistuksesta. Yli neljännes uskoo tietämyksensä olevan heikkoa
(28 %). Reilu kolmannes arvelee olevansa perillä jotenkuten, ei hyvin mutta ei huonostikaan
(35 %).

Lue koko tutkimusosio täältä.

 

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public.  Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa tammikuussa 2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4013. Vastaajat edustavat maamme
18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.