uutiset / 08.12.2010

Puumala ja Luomala peräävät budjettivaltaa vaaleilla valituille

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

YTT, politiikan tutkija Anne Luomala ja YM, kansanedustaja Tuomo Puumala ovat julkaisseet kuntien ja eduskunnan budjettivaltaa käsittelevän Polemia- sarjan kirjan ”Budjetti – julkinen salaisuus vai salainen julkisuus?”

– Eduskunnan ja valtuuston pelivara on kaventunut ja hallinto toimii tahtomattaankin poliittisesti. Keskeisistä virkamiehistä on tullut ammattipoliitikkoja. Vaaleilla valitut ovat häviämässä taistelun vallasta, kirjoittajat toteavat.

Kirjan tekijöiden mielestä edustuksellinen politiikka on teknistynyt ja luottamushenkilöiden rooliksi budjettikäsittelyssä jää usein vain hyväksyä tai hylätä virkamiesten esitys. Aloitteellisuuskaan ei välttämättä ole poliitikkojen käsissä.

Puumala ja Luomala harmittelevat kirjassaan julkisen budjettikeskustelun vähäisyyttä ja sitä, että budjettikäsittely on jo pitkällä, kun edustajat saavat luvut ensimmäistä kertaa silmiensä alle. Tämä koskee niin eduskuntaa kuin kuntien valtuustoja.

– Budjetti sisältää kansalaisten kannalta kulloinkin tärkeät asiat. Siksi ei ole samantekevää, miten budjetti valmistellaan ja ketkä sen sisällöstä päättävät, he korostavat.

Budjettivaltaa tutkineet kirjoittajat esittävät budjettiprosessien reipasta uudistamista. Uudistamisvastuu on kaksikon mielestä eduskunnalla ja valtuustoilla itsellään.

– Eduskunnassa valiokunnille voisi antaa paljon nykyistä painavamman roolin budjettikäsittelyssä. Budjettikehysten määrittely ei saa olla pelkkä tekninen suoritus, jossa toteutetaan virkamiesten tahto. Poliittisten toimijoiden pitäisi astua areenalle jo silloin, Puumala sanoo.

– Valtuustoissa budjetin julkisia käsittelyvaiheita pitäisi olla useammin. Budjetin poliittiseen käsittelyyn pitäisi varata enemmän aikaa ja se täytyisi aloittaa nykyistä aikaisemmin. Voisiko budjettia käsitellä esimerkiksi valtuuston julkisessa seminaarissa jo keväällä ja asettaa esitys julkisesti nähtäville syksyllä kaavaesitysten tapaan, Luomala kysyy.

Luomalan ja Puumalan pamfletti budjettivallasta julkaistiin keskiviikkona 8.12. Luomala on väitellyt tohtoriksi politiikan mahdollisuudesta valtuuston talousarviokokouksessa. Puumala on tehnyt gradunsa eduskunnan budjettivallasta.

Lisätietoja:
Politiikan tutkija Anne Luomala, 040- 760 9401, anne.m.luomala(at)jyu.fi
Kansanedustaja Tuomo Puumala, 050- 512 1891, tuomo.puumala(at)eduskunta.fi

Polemia-julkaisu

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.