uutiset / 30.09.2023

Puolet suomalaisista epäilee hallituksen kykyä hoitaa maan asioita

Lähes joka toinen (48 %) suomalainen epäilee maan hallituksen kyvykkyyttä hoitaa maan asioita huonoksi (melko tai erittäin huono), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suomalaisista reilu neljännes (29 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä. Vajaa viidennes (18 %) suhtautuu asiaan neutraalisti (ei hyvä eikä huono).

Luottamus Orpon hallitukseen on alkumetreillä vähäisempää kuin usko Rinteen hallitukseen vuonna 2019 ja Sipilän hallitukseen vuonna 2015.

Selvä enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (61 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi ja 15 prosenttia on epäuskoisia. Vahvimmin hallitukseen uskovat kokoomuksen (70 %) ja perussuomalaisten (60 %) kannattajat. Oppositiopuolueiden kannattajista kolme neljästä (76 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista vähintään neljä viidestä ei usko hallituksen kykyyn.

Vajaa kolmannes (31 %) uskoo opposition kyvyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle erittäin tai melko hyväksi. Lähes kaksi viidestä (38 %) epäilee opposition kyvykkyyttä. Kuitenkin opposition kykyihin luotetaan jonkin verran enemmän kuin hallituksen. Suhtautuminen oppositioon ei ole suuresti muuttunut vuodesta 2019 edellisen hallituksen aloittaessa taivaltaan.

Oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö (58 %) luottaa opposition pätevyyteen tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle. Vasemmistoliiton (74 %), SDP:n (69 %) ja vihreiden (64 %) kannattajien usko oppositioon on vahvin. Sen sijaan Keskustan tukijoista kaksi viidestä epäilee opposition taitoja. Hallituspuolueiden kannattajat eivät ymmärrettävästi noteeraa oppositiota juuri miksikään.

Lähes puolet (47 %) suomalaisista arvioi, että maan nykyinen hallitus hajoaa ennen seuraavia tavanomaisia eduskuntavaaleja. Vajaa kolmannes (31 %) on epäuskoinen ja ei oleta hallituksen kaatuvan ennen aikojaan.

Selvä enemmistö hallituspuolueiden kannattajista ei näe, että hallitus kaatuisi äkillisesti (60 %). Sen sijaan oppositiopuolueiden tukijat olettavat, että hallitus hajoaa ennen vuotta 2027 (68 %). Usko nykyhallituksen pysymiseen pystyssä on varsin alhaista verrattuna aiempien vastaavien kyselyiden tuloksiin.

Kansalaisista kaksi viidestä toivoo, että hallitus kaatuisi mahdollisimman nopeasti (39 %). Lähes joka toinen (45 %) asettuu poikkiteloin, pitää parempana hallituksen pysymistä pystyssä.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 16.-20.9.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.013. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087, antti.mykkanen@kaks.fi

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.