uutiset / 07.02.2013

Polemiikki-lehti – Miksi kunnat ulkoistavat toimintojaan ilmaiseksi?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

Eeva-Liisa Hynynen | Kuva: Merja Ojala

Kunnat menettelevät palvelutoimintojensa ulkoistamisissa täysin toisin kuin aiemmin sähköyhtiöidensä kanssa, sanoo Suomen Lehtiyhtymän toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen ja perää reipasta keskustelua ulkoistamiskäytännöistä.

– Kun kunta ulkoistaa terveydenhuoltonsa yritykselle eli luovuttaa toiminnan, jossa on varma asiakas – sairastavat ihmiset – ja varma maksaja eli kunta, niin sitä voi luonnehtia liiketoiminnan luovutukseksi. On syytä ihmetellä, että kunta luovuttaa tällaisen liiketoiminnan ilmaiseksi, Jorma Hämäläinen sanoo.

– Kun kunnat luovuttivat aikoinaan sähköyhtiöitä, niistä otettiin kymmeniä tai satoja miljoonia euroja kauppahintaa eli diskontattiin tulevaisuuden käyttökatteet, Hämäläinen jatkaa.

Terveydenhuollon ulkoistaminen on kunta-alan kuumimpia aiheita. Se näkyi ja kuului myös viime syksyn kuntavaaleissa. Hämäläinen muistuttaa, että silloin kun kunta ostaa palvelut kuntayhtymältä, kunta on edelleen mukana ohjaamassa yhtymän toimintaa, kontrolloimassa ja katsomassa, että yhtymässä ei tehdä turhia katteita. Terveydenhuollon ulkoistamistapauksissa katteet tekee yritys, jolle toiminta luovutetaan.
Hämäläinen kysyykin, mikseivät kunnat sovella näihin ulkoistamistapauksiin sähkölaitosten myynnissä käytettyä logiikkaa
Toimitusjohtaja tietää, kuinka terveydenhuoltoalan yrityksissä ajatellaan.

– On ihan varmaa, että kun lääkäri- tai terveydenhuoltofirma myy toiminnan edelleen pääomasijoittajalle, niin käyttökatteet aivan taatusti diskontataan kauppahintaan.
Hämäläinen arvioi, että kunnat toimivat nyt ”vähän hölmösti”, jos kuntien käytäntöjä verrataan yritysten käytäntöihin.
– Kun luovuttaa varmaa toimintaa ulos, se on liiketoiminnan luovutus eli liiketoimintakauppa. Tätä olisi syytä pohtia, toimitusjohtaja summaa.

Hämäläinen ei puhu pelkästään bisnesjohtajan rintaäänellä. Hän johti ennen Suomen Lehtiyhtymän palvelukseen siirtymistään useita kuntia, viimeksi Tuusulaa vuoteen 2001 asti.
Katso KAKS Tubesta säätiön etusivulta Eksote:n puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen ja toimitusjohtaja Jorma Hämäläisen keskustelu kuntayhtymien johtamisesta ja ohjaamisesta Kunnallisalan kehittämissäätiön vuosijuhlassa.

Katso Jorma Hämäläisen haastattelu KAKSin Johtajuutta ja Johtamista -seminaarista 29.1.2013.

 

Jaa

 

#seminaari

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.