22092022 Lappeenranta Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote) Kuva: Hanna Koikkalainen uutiset / 17.03.2024

Polemiikki 1/2024: Hyvinvointialueiden talousarviot saattavat olla täynnä ilmaa ja toiveita

Rahoituslaki on pakottanut hyvinvointialueet laatimaan talousarviot, jotka eivät välttämättä toteudu. Kunnallisalan kehittämissäätiön uusimman Polemiikki-lehden (1/2024) laajassa kansijutussa asiantuntijat arvioivat hyvinvointialueiden nykyistä tilannetta: rahoituskriisiä, valtion vaatimusta kattaa alijäämät tiukan aikataulun mukaisesti samalla kuitenkin palveluvelvoitteet täyttäen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtajan, LT Sally Leskisen mukaan valtion ohjausmalli hyvinvointialueiden sopeuttamistoimien toteuttamiseksi on johtanut siihen, että valtiovarainministeriöllä ei välttämättä ole todellisuutta vastaavaa kuvaa hyvinvointialueiden taloudellisesta tilanteesta.

Leskisen mukaan vastuuvapauden epäämisen ja arviointimenettelyn pelossa hyvinvointialueilla on esitetty säästöjä, joiden toteutumiset ovat epätodennäköisiä.

Talousarviot voivat siis olla täynnä ilmaa ja toiveita.

– Olemme joutuneet tekemään talousarviot sellaisiksi kuin rahoituslaki määrää, vaikka tiedämme, että ne eivät  voi täysin toteutua.

Leskinen muistuttaa, että yksikään lääkäri tai sosiaalityöntekijä ei mieti hyvinvointialueen talousarviota kohdatessaan potilaansa tai asiakkaansa.

– Hän pohtii, hyötyykö potilas tästä  hoidosta tai asiakas päätöksestä. Sehän  on meidän työtämme.

Näin valtiolla voi siis olla käsissään epärealistisia talousarvioita.

Leskisen mukaan Suomessa on vuosien saatossa ajauduttu palvelulupauksiin, joihin ei ole varaa.

– Kun sote-uudistusta on linjattu, missään vaiheessa ei ole pysähdytty  tekemään valintoja siitä, mikä on julkisten palveluiden ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta tärkeintä ja mihin rahat oikeasti riittävät.

Nyt hyvinvointialueilla ollaan selkä seinää vasten.

Sally Leskinen kaipaa poliittisilta päättäjiltä visioita ja linjauksia julkisten sote-palveluiden perusteista.

Hän korostaa, että yhä edelleen on käymättä arvokeskustelu siitä, mitkä palvelut kuuluvat julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon vastuulle. Mihin kaikkeen kansalaisilla on oikeus.

Leskisen mukaan aiheesta on uskallettava puhua.

– Hyvinvointialueita ei voi jättää tekemään priorisointia paikallisesti. Silloin syntyy epätasaista jälkeä.

Sally Leskisen lisäksi hyvinvointialueiden nykytilannetta Polemiikin kansijutussa arvioivat Etelä-Savon hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen ja pitkän uran terveydenhuollon johtotehtävissä sekä Sitran asiantuntijana tehnyt LT Ilmo Parvinen. Lue lehdestä, miten myös he arvioivat tilannetta. Lehti ilmestyy 21. maaliskuuta.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.