uutiset / 04.09.2014

Polemiikin koulukeskusteluviikko käynnistyi: Pudotuspeli jatkuu – kuka karsii kouluverkon?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

Polemiikin toimitus | Kuva: Merja Ojala

Kouluverkon harvennushakkuista puhutaan itsestäänselvyytenä. Mutta kuka ratkaisee, mitkä koulut jäävät toimintaan – ja mitkä suljetaan? Entä millaisilla kriteereillä karsinta suoritetaan?

Jo 1990-luvun alusta lähtien perusasteen alakouluja on lakkautettu noin sadan koulun vuosivauhdilla. Kouluverkko elää ja muuttuu. Verkon silmät suurenevat.

– Jos nykymeno jatkuisi samanlaisena hallitsemattomana kouluverkon alas ajamisena kuin on peruskoulujen alakoulujen osalta tapahtunut jo 1990-luvun alusta lähtien, vuonna 2025 olisi kaikilta niiltä alueilta koulut lakkautettu, joista olisi mahdollista kuljettaa oppilaat kouluun ja takaisin alle 2,5 tai 3 tunnissa, sanoo sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Hänen mukaansa peruskoulujen vähentymistahti on ollut 25 vuoden ajan kolmen prosentin luokkaa.

Vuonna 2008 peruskouluja oli 3 200, vuoden 2013 lopulla 2 600.

– Esimerkiksi Itä-Suomessa on kymmenen vuoden aikana lakkautettu puolet peruskouluista. Lukumääräisesti tämä tarkoittaisi sitä, että peruskoulujen määrä laskee vuoteen 2025 mennessä 2 100 tietämille. Uskon kuitenkin,
että peruskouluverkon hallitsemattomaan alasajoon tullaan puuttumaan, Lehtola jatkaa.

Polemiikki 3/2014 pyysi valtakunnan vaikuttajia pohtimaan kouluverkon ja koulujen tulevaisuutta tähtäimessä vuosi 2025. Laajassa kansijutussa näkemyksiään kertovat eduskunnan sivistysvaliokunnan pj. Raija Vahasalo (kok.), ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, puheenjohtaja Olli Luukkainen Opetusalan Ammattijärjestöstä, Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä ja sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola Itä-Suomen aluehallintovirastosta.
Lue pohdinnat torstaina 4. syyskuuta ilmestyvästä Polemiikista.

Polemiikin koulukeskusteluviikko käynnistyy torstaina 4. syyskuuta ja siitä viikon verran eteenpäin osoitteessa Kaks.fi tämä vaikuttajajoukko kertoo päivittäin näkemyksiään koulusta laajemminkin. Lue heidän haastattelunsa myös verkosta.

Lisäksi koulun tulevaisuutta pohtivat verkkohaastatteluissa laajemmin tulevaisuudentutkija Hannu Linturi ja professori Heikki Eskelinen Itä-Suomen yliopistosta.

Katso KAKSin verkkosivuilta sivistysvaliokunnan pj. Raija Vahasalon videohaastattelu, jossa hän lähettää terveisensä kuntapäättäjille.

 

Jaa

 

#Ei

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.