uutiset / 02.04.2019

Oppimispeli lupaava keino tukea uusia vanhempia, mutta ammattilaiset vielä nihkeitä

Voiko digitaalisen oppimispelin pelaamisesta olla hyötyä odottaville vanhemmille? KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa esikoistaan odottavat vanhemmat pelasivat VauvaPolku-oppimispeliä. Asenteita pelaamiseen ja pelin hyötyjä selvitettiin kyselytutkimuksella ja haastattelemalla vanhempia sekä neuvoloiden työntekijöitä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Peli antoi vanhemmille tietoa ja tukea sekä aktivoi pohtimaan

VauvaPolku-peli antoi paljon tietoa ja emotionaalista tukea vanhemmuuden alkutaipaleella. Useimmat vanhemmista pitivät pelin sisältöjä hyödyllisinä ja luotettavina. Vanhemmat kokivat saavansa rohkaisua ja varmuutta omaan vanhemmuuteensa sekä helpotusta huoliinsa.

Peli ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan kannustaa vanhempia pohtimaan ja keskustelemaan asioista keskenään. Useimmat vanhemmista kokivat erityisesti vanhemmuuden jakamista koskevat tehtävät hyödyllisiksi. Vain muutama vanhemmista ei kiinnostunut pelaamisesta lainkaan vaan etsi mieluummin tukea ja tietoa muista lähteistä. Tämä tukee aiempaa tutkimusnäyttöä: pelaaminen ei sovi kaikille eikä korvaa ammattilaisten toteuttamaa perhevalmennusta.

Osa ammattilaisista suhtautui pelaamiseen nihkeästi

Haastatteluissa selvisi, että osa työntekijöistä suhtautui pelaamiseen varauksellisesti: mielikuvat pelaamisesta kuvattiin usein ristiriitaisina ja jopa kielteisinä. Lisäksi perhevalmennuksessa on vaikeaa löytää tilaa uusille menetelmille. Työntekijät olivat huolissaan oman osaamisensa riittävyydestä, asiantuntijan roolin muutoksesta ja sekä omasta että asiakasperheiden ajankäytöstä.

Samanaikaisesti työntekijät totesivat, että peli ei vaadi erityisosaamista, vaan myönteistä asennetta ja asiaan vakavasti suhtautumista. Työntekijät tarvitsevat asianmukaista laitteistoa ja aikaa tutustua oppimispeliin. Työnantajan on tärkeä perehdyttää ja sitouttaa työntekijät käyttämään uusia menetelmiä. Osaavien ja innostuneiden työntekijöiden avulla peli on mahdollista vakiinnuttaa osaksi kuntien perhevalmennusta.

Kokeile peliä osoitteessa: http://www.babytrail.fi/

Julkaisu luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamaan tutkimukseen osallistui 47 vanhempaa ja 21 työntekijää 12 kunnasta eri puolilta Suomea. VauvaPolku-oppimispeli kehitettiin Jyväskylän yliopiston Kasvatustieteiden laitoksella Tieteen tiedotus ry:n rahoituksella yhteistyössä kahden yrityksen, työntekijöiden, vanhempien ja järjestöjen kanssa.

Lisätietoja: Katja Raitio, katja.raitio@jamk.fi, P. 040 7343494

Anna Rönkä, anna.k.ronka@jyu.fi, P. 040 8054891

Eija Sévon, eija.sevon@jyu.fi, P. 040 8053650

#digitaalinen oppimispeli #perhepalvelut #vanhemmuus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.