uutiset / 17.02.2011

Lääkemenoista saatavissa satojen miljoonien säästöt

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

– Jos koko maan lääkehuoltopalvelujen keskittäminen ja toimivuus olisi samalla tasolla kuin Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirien alueella, koko maan sairaalamyynnin lääkemenoissa saataisiin satojen miljoonien säästöt lähivuosina, arvioivat tutkijat Jaakko ja Jouni Asikainen.

FM Jaakko Asikainen ja sairaanhoitopiirin apteekkari Jouni Asikainen tutkivat lääkehuollon keskittämistä Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä. Tutkimus on nimeltään:

Lääkehuoltopalvelujen keskittäminen sairaala-apteekkiin

– Lääkehuoltopalvelujen keskittäminen yliopistollisen sairaalan ja alueen keskussairaaloiden sairaala-apteekkeihin on ollut kustannustehokas ja toimiva vaihtoehto organisoida alueelliset lääkehuoltopalvelut. Säästöt ovat olleet miljoonia euroja 2000-luvun aikana, tutkijat toteavat.

– Alueen lääkemenojen kasvu on ollut merkittävästi hitaampi kuin muualla maassa.

Tutkimuksen mukaan keskittämisen hyötyinä olivat mm. lääkkeiden tilaus- ja toimitusjärjestelmän selkeytyminen ja joustavuus, alueelliset yhtenäiset lääkekäytännöt sekä lääkeinformaatio- ja asiantuntijapalvelujen saatavuus.

Tehokkuutta nostivat myös ostojen volyymiedut ja prosessisäästöt sekä kustannuksia pienentävät hävikin, lääkitysvirheiden ja varastointikustannusten väheneminen.

– Tulevaisuudessa tehokkuusetuja perusterveyden- ja vanhustenhuollon ja erikoissairaanhoidon farmaseuttiseen työhön tuovat apteekkirobotit, annosjakelu- ja varastoautomatiikka sekä osastokohtaiset automatisoidut lääkekaapit, tutkijat visioivat.

Lisätietoja:
tutkija Jaakko Asikainen, 044 5951688
tutkija Jouni Asikainen, 044 3512473

tutkimusasiamies Veli Pelkonen, Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS), 0400-815 527

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.