uutiset / 11.11.2010

Kuntien talousjohtajat: Henkilöstösäästöt jatkuvat myös tulevina vuosina

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Mistä kunnat säästivät vuonna 2009? Miten taloutta on tasapainotettu? Tätä Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) kysyi kuntien talousjohtajilta. Vastaukset viestivät kuntien kohdentavan säästönsä suurimpiin menoeriin: henkilöstömenoihin, hankintoihin ja investointeihin, hoitotyöhön sekä kouluihin.

Viime vuonna henkilöstösäästöihin turvautui 58 prosenttia vastanneista kunnista. Kuvaavaa on, että kuntien menoista yli puolet on henkilöstömenoja. Kyseeseen ovat tulleet vapaaehtoiset henkilöstösäästöt kuten lomarahojen vaihto vapaaksi ja vapaaehtoinen palkaton loma, mutta myös sijaisten ja määräaikaisen henkilöstön karsiminen.

Hankinnoista ja investoinneista kertoo säästäneensä 29 prosenttia vastanneista kunnista, kiinteistöistä säästi 15 prosenttia. Talouden tasapainottamisohjelmiin turvautui 29 prosenttia vastanneista.

Vastaavasti tuloja kunnan kassaan on kerätty erityisesti kiinteistöveroja ja vesimaksuja korottamalla.

Tulevina vuosina säästöjä jatketaan samoilla linjoilla: henkilöstösäästöjä ilmoitti jatkavansa 40 prosenttia vastaajista, kouluja 23 prosenttia sekä hoiva- ja hoitotyötä 13 prosenttia vastaajista.

Tuottavuuden ja tehokkuuden parantamisesta ilmoitti 25 prosenttia vastaajista saavansa kunnille säästöjä.

Lisätietoja: tutkimusasiamies Veli Pelkonen 0400 – 815 527

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.