uutiset / 28.05.2015

Kuntayhtiöiden omistajaohjauksessa on puutteita – yhtiöjärjestykset selkeiksi ja monipuolista osaamista hallitukseen

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Julkisuudessa on viime aikoina ollut esillä useita kuntayhtiöiden toiminnan epäselvyyksiä. Kuntien omistajaohjauksessa on puutteita. Erityisesti kunnissa on tarkasteltava yksityisen ja julkisen toiminnan välistä kilpailuneutraliteettia ja kuntayhtiön tarjoamien palveluiden hinnoittelun markkinaehtoisuutta.

Kuntien pitää selkeyttää kuntayhtiöiden toiminnan tarkoitusta ja tavoitteita yhtiöjärjestyksissä. Se helpottaa omistajaohjausta. Samalla se selkeyttää tilannetta verotuksen ja kilpailuneutraliteetin näkökulmista. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisusarjassa ilmestyneessä tutkimuksessa Kuntayhtiöt lainsäädännön ristiaallokossa.

Koko tutkimus on luettavissa täältä.

Perinteisesti kuntien edustajia valittaessa kuntayhtiöihin on korostettu vain poliittista edustavuutta. Asiantuntemusta ja laadukasta omistajaohjausta on vahvistettava, että vältetään karikot. Myös uusi kuntalaki edellyttää kuntayhtiöiden hallituksen kokoonpanolta yhtiön toimialan, talouden ja liiketoiminnan huomioimista.

Kuntayhtiöiden määrä on kovassa kasvussa. Osakeyhtiömuotoa käytetään kuntapalveluiden tuottamisessa yhä enemmän, ja joillakin toimialoilla yhtiöittäminen on velvoite.

Osakeyhtiömuodon menestyksekäs käyttö kuntasektorilla edellyttää taitoa sovittaa yhteen yhtiö-, kunta- ja vero-oikeuden tarjoamat mahdollisuudet. Yhtiöittämisen toteuttamistapa vaikuttaa puolestaan kuntakonsernin verotukseen sekä kunnan mahdollisuuksiin saada tuloja yhtiöitetystä toiminnasta.

Tutkimuksen ovat tehneet Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkijat professori Seppo Penttilä, yliopistonlehtori Janne Ruohonen, professori Asko Uoti ja professori Veikko Vahtera. Siinä tarkastellaan yhtiöittämisessä ja yhtiöiden toiminnassa esiin nousseita oikeudellisia kysymyksiä.

Lisätietoja:

Professori, OTT Veikko Vahtera (puh. 050 585 9045,


)

 

Jaa

 

#kuntayhtiöt #tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.