uutiset / 25.09.2012

Kansalaisten viesti valtuustoehdokkaille: AJATTELE ITSENÄISESTI, AJA KOKO KUNNAN ETUA

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tulevien valtuutettujen tärkein piirre on, että he ovat itsenäisesti ajattelevia. Yhdeksän kymmenestä suomalalaisesta on tätä mieltä. Toiseksi tärkein ominaisuus on, että valtuutettu ajaa koko kunnan etua ääniä kalastelematta. Näin ajattelee 84 prosenttia vastanneista. Kolme neljästä vastanneesta pitää myös vahvaa kokemusta valtuustotyöstä ja kuntapolitiikasta merkittävänä etuna.

Vain vajaalle kolmasosalle (28%) on merkitystä sillä, että valtuutettu on samaa sukupuolta kuin äänestäjä. Neljä kymmenestä (43%) pitää tärkeänä, että henkilö on tunnettu kotikunnassaan ja on oman ammatti- tai yhteiskuntaryhmän edustaja (44%).

Puolueiden kannattajien kesken on eroja suhtautumisessa valtuutetun ominaispiirteisiin. Kokoomuksen ja SDP:n kannattajille puoluetaustalla on enemmän merkitystä kuin muiden puolueiden kannattajille. Vihreiden kannattajat puolestaan korostavat koulutustaustaa enemmän ja perussuomalaisten kannattajat vähemmän kuin muut.

Keskustan kannattajat pitävät muita enemmän tärkeänä sitä, että ehdokas on tunnettu henkilö kotikunnassaan. Vastaavasti valtuutetun iällä ei ole heille merkitystä, toisin kuin vihreiden kannattajille. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajille samalla sukupuolella on enemmän merkitystä kuin muille.

Tutkimuksen on tehnyt KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön toimeksiannosta TNS-Gallup toukokuussa 2012. Haastattelututkimus on tehty 15-75 -vuotiaille Manner-Suomen alueella. Otosjoukko on 968 ja virhemarginaali on suuntaansa kolme prosenttiyksikköä. Kysymys kuului: ”Kuinka mielellään näkisi omassa valtuutetussaan erilaisia ominaisuuksia tai piirteitä?”

Lisätietoja: asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.