Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksessa kehitettiin kuntien esimiesten käyttöön mittareita, kyselyjä ja välineitä, jotka parantavat henkilöstön työhyvinvointia. Näitä testattiin onnistuneesti Espoon kaupungin työpaikoilla.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa Miten kuntaesimies voi parantaa työhyvinvointia korostetaan, että myös kuntaesimiehestä voi tulla työhyvinvoinnin kehittäjä. KOKO TUTKIMUS LUETTAVISSA TÄÄLTÄ.
Tutkimuksen toteuttivat Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun Työhyvinvoinnin tutkimusryhmästä projektipäällikkö Jaana-Piia Mäkiniemi, tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi sekä työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka.
Kunnissa sairauspoissaolot ja varhaiseläkemenoperusteiset maksut aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Muun muassa työstressi ja asiakastyön väkivaltatilanteet uhkaavat kuntatyöntekijöiden hyvinvointia.
Vaikka poissaoloja ja varhaisen eläköitymisen kuluja seurataankin kunnissa aktiivisesti, se ei auta ennakoimaan ja muuttamaan tilannetta. Työhyvinvointikyselyjäkin tehdään, mutta niiden tulokset eivät johda välttämättä parannuksiin. Rahaa on niukalti, eikä sitä riitä ulkopuolisten kehittäjien palkkaamiseen.
Tarvetta uudentyyppisille kyselyille on, mutta kyselyjen lisäksi tarvitaan ohjausta siihen, miten tuloksia käsitellään ja erityisesti siihen, miten työtä voidaan yhdessä kehittää.
Räätälöitävät kyselypohjat ovat vapaasti käytettävissä ja tutkimusjulkaisun liitteinä.
Lisätietoja:
tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi, Tampereen yliopisto, 050 – 420 1532
projektipäällikkö Jaana-Piia Mäkiniemi, Tampereen yliopisto, 050 – 318 6881
työhyvinvointipäällikkö Marjaana Walldén, Espoon kaupunki, 0400 – 596136
Esimies – kehitä työhyvinvointia sivusto: http://www.uta.fi/jkk/synergos/tyohyvinvointi/posetiivi/etusivu.html
Kommentit