uutiset / 04.06.2009

Kaks:n puheenjohtaja Antti Rantakangas: PERUSTERVEYDENHUOLTO JA ERIKOISSAIRAANHOITO YHDELLE YLLÄPITÄJÄLLE

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

KAKS:n hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas puhui Kuntien uusi vuosikymmen -seminaarissa, Helsingissä 27.1.2009:

”Meidän on entistä avoimemmin tarkasteltava koko kunnallisten palvelujen järjestämistä yhtenä kokonaisuutena. Tässä suhteessa Paras -hanke jäi hieman puolitiehen. Erikoissairaanhoito jäi tarkastelun ulkopuolelle. Näin ei saa jatkossa olla. Tärkeintä on, että yhdistämällä perusterveydenhuolto, siihen läheisesti kytkeytyvä sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito yhteen, saadaan aidosti saumaton hoitoketju.

Erikoissairaanhoidon kustannuskehitys on myös muodostanut kuntien talouden näkökulmasta ennakoimattoman elementin. Jatkossa valtiovallan on otettava huomattavasti tiukempi ote sairaanhoitopiirien yhteistyön edistämiseen ja kuntien omistajaohjaus sairaanhoitopiireissä tulee saattaa kuntoon.

On luotava järjestelmä, jossa perusterveydenhuolto ja siihen läheisesti liittyvä sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito ovat samaa, saumatonta kokonaisuutta. Se merkitsee, että näiden kaikkien tulee olla samalla ylläpitäjällä. Samoin lukioiden ja ammatillisen koulutuksen ylläpitoa tulisi tarkastella yhdessä ja nykyistä laajemmissa kokonaisuuksissa.

Kysymys on hyvin yksinkertaisesta asiasta: Talouden perustaltaan riittävän vahvojen alueiden luomisesta vastaamaan peruspalvelujen järjestämisestä. Pitkässä juoksussa n. 20.000 asukkaan alueet eivät sellaisia ole, vaikka ne monilla alueilla ovat vahvistus nykytilanteeseen. Etenkin tässä taloustilanteessa on kuitenkin katsottava yli yhden vaalikauden.”

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.