uutiset / 29.09.2009

J-P Alanen: Helsingin metropoli tarvitsee oman lain

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

 

Helsingin seudun voimavarojen kokoaminen ja yhteistyön järjestäminen vaatii erillislain. Kuntaliitokset ilman, että koko metropolin kattavasta päätöksentekojärjestelmästä on sovittu, voivat johtaa seudun jakautumiseen ja kaataa koko metropoliajatuksen. Näin toteaa pitkän kuntavaikuttajauran luonut Jussi-Pekka Alanen uudessa Polemia –sarjan kirjassa: Helsinki – Kansakunnan pääkaupunki, ihmisten metropoli.

Metropolin yhteiskuntapoliittisen merkityksen kannalta suorat vaalit ja verotusoikeus olisivat alueelle paras ratkaisu. Jos yhteinen tahto ei tähän riitä, kuntarakenteiden uudistamisen minimi vaihtoehto on sitova lakisääteinen päätöksenteko ja sisäinen verontasausjärjestelmä.

Koko Helsingin seutu käsittää 1,3 miljoonan asukkaan ja 14 kunnan yhtenäisen asunto- ja työssäkäyntialueen, josta tehdään muodollisestikin Helsingin metropoli.
Metropolin päätöksenteko jakautuu sisällön osalta miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutuun ja 14 kunnan metropoliin. Metropolikaava voisi osin korvata maakuntakaavan ja yleiskaavojen strategiset osat. Se voisi olla joustava ja hallittava perusta kaksitasoiselle kaavajärjestelmälle.

Vielä 2000-luvulla kuntien päättäjät puolustavat vapaaehtoista yhteistyötä samoin sanoin kuin 40 vuotta sitten huomaamatta, että heidän ympärilleen on kasvanut 1,3 miljoonan asukkaan metropoli, jota hallitaan 14 kunnasta ilman toimivaa koordinaatiota. Vastuu alueen ihmisten arjesta on yhteinen. Mitään ei kuitenkaan ole opittu.

Metropolin yhteinen päätöksenteko puuttuu mm. työvoiman saantia, maankäyttöä, asumista, yhdyskuntarakennetta, liikkumista ja ympäristöä koskevissa suurissa kysymyksissä. Myös palvelurajojen madaltamisessa on vielä paljon tekemistä.

Perisyntinä yhteistyön vaikeuksissa on keskinäinen kateus ja luottamuksen puute sekä näistä seuraava kyvyttömyys tehdä yhteisiä päätöksiä. Kunnat ovat keskittyneet omien etujensa turvaamiseen. Metropolista keskusteleminenkin näyttää olevan seudulla vaikeaa, mikä näkyy viimeaikaisista ristiriitaisista selvitys- ja tutkimushankkeista.

Tiedustelut: Jussi-Pekka Alanen 050-64323;

 

Jaa

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.