Selvä enemmistö suomalaisista tunnistaa suomalaisuuden ytimeen kuuluviksi neljä asiaa kysytyistä. Valtaosan mielestä Suomessa on maailman puhtainta ilmaa (85 %). Neljä viidestä uskoo myös, että suomalaiset mansikat ovat maailman parhaita (79 %). Kaksi kolmesta otaksuu, että on lottovoitto syntyä Suomeen (67 %). Enemmistö arvioi Suomen olevan tasa-arvon mallimaa (61 %).
Kansainvälisen ”World Happiness Report 2024”-julkaisun mukaan Suomi on kansalaistensa onnellisuuskäsitysten perusteella maailman onnellisin maa. Myös nyt toteutetussa ilmapuntarissa enemmistö suomalaisista uskoo, että Suomessa asuvat ovat maailman onnellisimpia ihmisiä (53 %). Kuitenkin kaksi viidestä tohtii epäillä asiaa (40 %).
Yli puolet uskoo Suomeen myös koulutuksen kärkimaana (54 %). Toisaalta varsin moni katsoo, ettei Suomi enää kuulu koulutuksen kärkimaihin (41 %)
Suomalaiset jakaantuvat kutakuinkin kahtia kysyttäessä, onko Suomen terveydenhuolto EU:n kärkiluokkaa. Lähes joka toinen on valmis hyväksymään väitteen (47 %) ja samansuuruinen joukko kiistää teesin (46 %).
Kansalaiset ovat erimielisiä myös kansantaloutemme kehityksestä. Vajaat puolet katsoo, että Suomen kansantalous on kurjistunut peruuttamattomasti (46 %). Käytännössä yhtä moni torjuu tällaisen näkemyksen (44 %). Toisesta maamme taloutta koskevasta teesistä kansalaiset ovat yksimielisempiä. Lähes kaksi kolmesta tyrmää ajatuksen, että Suomi olisi yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista (63 %).
Suuri enemmistö suomalaisista torjuu varsin yksioikoisesti sen, että Suomi olisi yksi väkivaltaisimmista maista (69 %). Valtaosa myös torjuu väitteen ”Suomessa ei oikeastaan olisi köyhyyttä” (70 %). Silti reilu neljännes (28 %) hyväksyy tämän väitteen eli katsoo, ettei Suomessa oikeastaan ole köyhyyttä.
Miesten ja naisten välillä on näkemyseroja kysymyssarjaan vastaamisessa. Miehillä on naisia enemmän taipumusta kokea Suomi tasa-arvon mallimaana, jossa asuu maailman onnellisimpia ihmisiä. Miehet pitävät naisia useammin päättäjiä ja poliitikkoja rehellisinä. Naiset eivät usko samassa määrin kuin miehet tasa-arvon toteutumiseen, vähäiseen köyhyyteen, päättäjien rehellisyyteen ja erinomaiseen terveydenhuoltoon.
Tarkemmat taustaryhmittäiset tulokset löytyvät tutkimusosiosta. Lue koko tutkimusosio täältä.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.6.2024. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.062. Vastaajat edustavat maamme täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811
Kommentit