uutiset / 20.07.2024

Gallup: suomalaiset eivät usko maamme vahvaan kilpailukykyyn, mutta meillä on maailman puhtainta ilmaa ja parhaat mansikat

Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) on selvittänyt suomalaisten näkemyksiä Suomesta ja suomalaisuudesta. Vastaajat arvioivat kolmeatoista Suomea ja suomalaisia kuvaavaa ominaispiirrettä kertomalla, missä määrin he ovat niistä samaa tai eri mieltä. 

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Selvä enemmistö suomalaisista tunnistaa suomalaisuuden ytimeen kuuluviksi neljä asiaa kysytyistä. Valtaosan mielestä Suomessa on maailman puhtainta ilmaa (85 %). Neljä viidestä uskoo myös, että suomalaiset mansikat ovat maailman parhaita (79 %). Kaksi kolmesta otaksuu, että on lottovoitto syntyä Suomeen (67 %). Enemmistö arvioi Suomen olevan tasa-arvon mallimaa (61 %). 

Kansainvälisen ”World Happiness Report 2024”-julkaisun mukaan Suomi on kansalaistensa onnellisuuskäsitysten perusteella maailman onnellisin maa. Myös nyt toteutetussa ilmapuntarissa enemmistö suomalaisista uskoo, että Suomessa asuvat ovat maailman onnellisimpia ihmisiä (53 %). Kuitenkin kaksi viidestä tohtii epäillä asiaa (40 %).  

Yli puolet uskoo Suomeen myös koulutuksen kärkimaana (54 %). Toisaalta varsin moni katsoo, ettei Suomi enää kuulu koulutuksen kärkimaihin (41 %) 

Suomalaiset jakaantuvat kutakuinkin kahtia kysyttäessä, onko Suomen terveydenhuolto EU:n kärkiluokkaa. Lähes joka toinen on valmis hyväksymään väitteen (47 %) ja samansuuruinen joukko kiistää teesin (46 %).  

Kansalaiset ovat erimielisiä myös kansantaloutemme kehityksestä. Vajaat puolet katsoo, että Suomen kansantalous on kurjistunut peruuttamattomasti (46 %). Käytännössä yhtä moni torjuu tällaisen näkemyksen (44 %). Toisesta maamme taloutta koskevasta teesistä kansalaiset ovat yksimielisempiä. Lähes kaksi kolmesta tyrmää ajatuksen, että Suomi olisi yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista (63 %).  

Suuri enemmistö suomalaisista torjuu varsin yksioikoisesti sen, että Suomi olisi yksi väkivaltaisimmista maista (69 %). Valtaosa myös torjuu väitteen ”Suomessa ei oikeastaan olisi köyhyyttä” (70 %). Silti reilu neljännes (28 %) hyväksyy tämän väitteen eli katsoo, ettei Suomessa oikeastaan ole köyhyyttä.  

Miesten ja naisten välillä on näkemyseroja kysymyssarjaan vastaamisessa. Miehillä on naisia enemmän taipumusta kokea Suomi tasa-arvon mallimaana, jossa asuu maailman onnellisimpia ihmisiä. Miehet pitävät naisia useammin päättäjiä ja poliitikkoja rehellisinä. Naiset eivät usko samassa määrin kuin miehet tasa-arvon toteutumiseen, vähäiseen köyhyyteen, päättäjien rehellisyyteen ja erinomaiseen terveydenhuoltoon. 

Tarkemmat taustaryhmittäiset tulokset löytyvät tutkimusosiosta. Lue koko tutkimusosio täältä 

 

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.6.2024. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.062. Vastaajat edustavat maamme täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.