uutiset / 27.01.2013

Antti Mykkänen: Suuret kaupungit irti nurkkakuntaisuudesta

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kaks:n asiamies Antti Mykkänen puhui keskiviikkona 1.4.2009 Lahdessa Päijät-Hämeen palvelurakenneuudistuksen päätösseminaarissa.

”Suurten kaupunkien ei pidä maalata itseään seutuajattelun nurkkaan. Siinä ne tekevät hallaa vain itselleen. Suuret kaupungit rajaavat toiminta-alueensa liian usein vain lähiseutuun, vaikka niiden todellinen vaikutusalue kattaa koko maakunnan ja ylikin.

Maakuntien keskuskaupunkien on nähtävä itsensä aidosti koko maakunnan keskuksena ja toimittava sen mukaisesti. Tämä voisi avata myös niitä lukkoja, joista kunta- ja palvelurakenteen raportti kertoo: Useilla kaupunkiseuduilla kuntayhteistyön tilanne on heikentynyt.

Saavuttaakseen aidosti johtavan aseman, keskuskaupungin on täytettävä vähintään kaksi ehtoa. Tämä koskee myös kuntaliitoksia. Ensiksi, sen on oltava taloudenpidoltaan ja asioiden hoidoltaan ympäristöään parempi – aidosti paras vertaisistaan. Ja toiseksi, asenteen on oltava kunnossa.

Demokratiassa parhaiten pärjäävät pitkässä juoksussa ne, jotka eivät maksimoi määrällistä tai kansanvallan kautta saamaansa valtaa. Mitä suurempi olet, sen nöyrempi sinun on viisasta olla. Nöyryys ei ole pahasta pienemmillekään.

Keskuskaupunkien ja muun maakunnan yhteistyötä voidaan helposti tiivistää elinkeinotoiminnassa. Se on täysin kuntien itsensä käsissä. Keskuskaupunkien teknologiakeskukset ja maakunnan muiden kuntien elinkeinoyhtiöt tulisi koota yhdeksi organisaatioksi, vähintään kiinteäksi verkostoksi.”

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.