uutiset / 24.09.2009

Antti Mykkänen: PALVELUT JÄRJESTETTÄVÄ SUOMESSA NOIN 20 ALUEELLA

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

”Suomessa on tulevaisuudessa pakko järjestää kunnalliset palvelut noin kahdellakymmenellä alueella, jotta ne ylipäätään kyetään turvaamaan”, totesi asiamies Antti Mykkänen (KAKS) professori Pentti Meklinin juhlasymposiumissa 24.9.2009 Tampereen yliopistolla.

Tuottavuuden parantaminen ja työvoimatilannekin edellyttävät sitä. Vetureina ovat maakuntakeskukset ja palvelut tuotetaan kunnissa. Yhteiskunnan, sen hallinnon ja yrityselämän kehitys on jo vääjäämättä johtanut tähän suuntaan.

69 % kansalaisista ja 75 % valtuutetuista katsoo, että peruspalvelut tulee jatkossa järjestää alueellisesti kuntien yhteistyönä. Kansalaismielipide ja kunnat tutkimuksen (2009) mukaan yli puolet valtuutetuista pitää järkevänä peruspalvelujen, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon, järjestämistä maakunnallisesti.

Suomi kuuluu omalla kuntajärjestelmällään Euroopan pieneen neljän prosentin vähemmistöön yhdessä Bulgarian, Eestin, Kyproksen, Liettuan, Luxemburgin, Maltan ja Slovenian kanssa. 96 prosentia eurooppalaisista elää kaksi- tai kolmeportaisessa kunnallis-alueellisessa järjestelmässä. Suomen kummallinen järjestelmä ei jatkossa tule olemaan valtavirta, vaan siitä uhkaa tulla umpipuro.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.