uutiset / 14.07.2009

Antti Mykkänen: Kuntaliitoksista palveluremonttiin

Kuntaliitokset eivät ole vastaus palvelujen turvaamiseen. Ne eivät kohenna kuntataloutta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lisäksi liitoskunnat jäävät valtaosin liian pieniksi ja heikoiksi. On käytävä palveluremonttiin edellytti Antti Mykkänen Suomen Yrittäjien Suomiareena tapahtumassa Porissa 14.7.2009.

Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen on erotettava toisistaan. Peruspalvelut on järjestettävä nykyistä suuremmilla alueilla esimerkiksi maakunnittain, mutta palvelut on tuotettava lähellä ja kohtuullisen kokoisissa yksiköissä.

Liitostuet pitää laittaa remonttiin. Nykyjärjestelmää ei pidä jatkaa vuoden 2013 jälkeen. Jo nyt liitostukien saanti pitäisi sitoa todellisiin tuloksiin. Ensisijaisesti pitää tukea palveluremonttia. Siinäkin rahan on oltava vastikkeellista, tuloksiin perustuvaa.
Suuret kaupungit on läpi Suomen saatava maakuntien vetureiksi. Talouden perustaa vahvistamaan on maakunnittain koottava yhteen verkostoon teknologiakeskukset ja seudulliset elinkeinojen kehittämisyhtiöt. Ammatillinen koulutus on koottava maakunnittain yhdelle ylläpitäjälle. Muutoin ei kyetä varmistamaan hallittua muutosta tilanteessa, jossa samanaikaisesti ikäluokat ja lukuisten maakuntien voimavarat pienentyvät.

Kuntajohtaminen on palveluremontin avainsanoja. Kuntajohdon on hyvä keskittyä seuraavat kaksi vuotta ensisijaisesti kunnan merkittävimpien perustehtävien organisoimiseen. Palvelujärjestelmän remontti on parasta elinkeinopolitiikkaa, kun kunnan talous vahvistuu ja palveluvarustus pysyy kunnossa.

Lisätietoja:
Antti Mykkänen
asiamies, KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö
0400-570087

 

Jaa

 

#kuntaliitos #palveluremontti #peruspalvelut

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.