uutiset / 25.05.2024

Ani harva katsoo voivansa vaikuttaa EU-tason päätöksentekoon

Puolueilla, EU-vaalien ehdokkailla, medialla ja Euroopan Unionilla on todellinen haaste saada suomalaiset vakuuttumaan siitä, että äänestämällä europarlamenttivaaleissa voi vaikuttaa EU:n päätöksentekoon.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kunnallisalan kehittämissäätiö – KAKSin mielipideselvityksen mukaan vain yksi prosentti valtakunnallisen kyselyn vastaajista pitää erittäin hyvinä omia mahdollisuuksiaan vaikuttaa EU-päätöksentekoon. Viisi prosenttia pitää vaikutusmahdollisuuksiaan melko hyvinä.

Erittäin huonoina omia vaikutusmahdollisuuksiaan EU-tason päätöksentekoon pitää 45 prosenttia täysi-ikäisistä kansalaisista, ja 27 prosenttia katsoo vaikutusmahdollisuutensa melko huonoiksi. Joka kuudes (17 %) ei pidä vaikutusmahdollisuuksiaan asiassa hyvinä eikä huonoina. Viisi prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

EU-päätöksenteko ei ole ainut areena, jolla kansalaiset pitävät vaikutusmahdollisuuksiaan heikkoina. Kyselytulokset ovat likipitäen yhtä lohduttomia tuloksissa koetuista vaikutusmahdollisuuksista päätöksentekoon valtakunnallisella tasolla ja omassa maakunnassa.

Parhaimmiksi kansalaiset kokevat vaikuttamismahdollisuutensa päätöksentekoon omassa kodissaan kotia koskevissa asioissa (89 %) sekä työpaikalla työtä koskevissa asioissa (49 %). Kaikilla muilla tiedustelluilla areenoilla vaikutusmahdollisuuksiaan hyvinä pitävien osuus on merkittävästi pienempi kuin heidän osuutensa, jotka pitävät vaikutusmahdollisuuksiaan melko tai erittäin huonoina.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa 5-10.4.2024. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.055. Vastaajat edustavat maamme täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pääkysymys kuului seuraavasti.

”Kansalainen voi vaikuttaa asioihin välittömästi henkilökohtaisesti tai epäsuorasti osallistumalla esim. median, somen tai vaalien kautta? Seuraavassa on joukko erilaisia päätöksenteon tasoja kodin seinien sisältä aina valtakunnan ja Euroopan unionin tasolle. Millaiset mahdollisuudet sinulla on vaikuttaa päätöksentekoon seuraavilla tasoilla?”

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.