Polemiikki / 05.12.2014

Polemiikki 4/2014: Riisuttu kunta hakee hahmoaan

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

[b]Jos ja kun sote-laki toteutuu kaavaillulla tavalla, kunta riisutaan taloudeltaan ja tehtäviltään puolikkaaksi. Mitä suuresta muutoksesta pitäisi ajatella?[/b]

– On hyvä kysymys, mikä on kunta – mitä kunnalla tehdään ja mitkä ovat kunnalle ominaisia tehtäviä, tiivistää Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn johtaja [b]Matti Apunen[/b].

Apunen sanoo, että kunnan perusolemus on mietittävä uudelleen – oikeammin se olisi pitänyt miettiä jo aikaa sitten.

– Kuntien velkaantuminen on karu tosiasia. Mitä tahansa velkaantumisen estämiseksi on yritettykin ja mitä kuntatalouden tasapainottamisesta on puhuttukin, kuntien menojen kasvulle ei ole mahdettu mitään. Mistään tähänastisista toimista ei ole ollut apua menojen kasvun hillitsemiseksi.

Apunen pahoittelee, että aina on löytynyt keino kiertää vaaditut säästöt. Viime kädessä korottamalla kuntaveroja.

– En usko, että aivan pienillä uudistuksilla edes pystytään muuttamaan kuntatalouden suuntaa.

EVA on nostanut keskusteluun mallin, johon länsinaapurimme Ruotsi on turvautunut. Ruotsin maakäräjiä mukaileva piirikuntamalli voisi Apusen mukaan pelastaa kuntatalouden, palvelut ja demokratiankin.

– Suurimmat ja raskaimmat tehtävät kuten sosiaali- ja terveydenhuolto ja esimerkiksi raskain tieinfra pitäisi siirtää piirikuntien käsiin toiselle hallinnontasolle. Peruskunnille jäisivät ne tehtävät, jotka niille luontevimmin sopivat, kuten päivähoito ja perusopetus.

Piirikunnille valittaisiin päättäjät suorilla vaaleilla – ja niillä olisi verotusoikeus.

Matti Apunen katsoo, että nykyisenlainen kuntajärjestelmä on tullut tiensä päähän. Kunta ei voi sulkea oviaan kilpailuttamiselta ja tehokkuudelta. Eikä kuntatyöntekijöiden suoja esimerkiksi kuntaliitoksissa voi jatkua loputtomiin. Sama koskee Apusen mukaan myös uusia sote-organisaatioita.

– Ellei aitoa kilpailutusta ole, ainoa tuottavuuskasvu, joka kaavaillussa sote-ratkaisussa saadaan, tulee palveluiden karsimisesta.

[i]Lue Matti Apusen ja dosentti Erkki Mennolan haastattelu kokonaisuudessaan Polemiikista 4/2014. Lisäksi Erkki Mennolan verkkohaastattelu ilmestyy tiistaina 9. joulukuuta: Kaks.fi [/i]

#Ei

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.