Polemiikki / 06.03.2014

Polemiikki 1/2014 – Tapaus kerrassaan: Tutkijat perustivat osuuskunnan

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

Markku Juusola | Kuva: Merja Ojala

Tutkija Pauliina Lehtonen haluaa vuorovaikutteista suunnittelua.

Mitä todennäköisimmin Suomen ensimmäinen tutkimusosuuskunta – nimeltään Tapaus – näki päivänvalon viime marraskuussa Tampereella. Osuuskunta tarjoaa osallistavia, vuorovaikutteisia ja toiminnallisia menetelmiä maankäytön suunnitteluun. Asiakkaiksi on ajateltu kuntia ja rakennusliikkeitä.

Millaista käyttöä Tapauksen hyvin tuntemilla teema-, tilanne- tai kävelyhaastatteluilla, fokusryhmillä ja dialogisilla työpajoilla on kunnille?

– Olemme joustavia ja mietimme menetelmät tapauskohtaisesti, sanoo kaupunkisuunnitteluun ja osallistumiseen erikoistunut tutkija Pauliina Lehtonen. Hän on yksi Tapauksen kahdeksasta perustajajäsenestä.

Lehtosen mukaan kunnissa pitäisi miettiä ylipäänsä, mikä osallistumisen tapa sopii parhaiten tietyn kysymyksen käsittelyyn, eikä järjestää yleisötilaisuuksia vain sen vuoksi, että niitä on aina järjestetty.

Osuuskunta Tapaus on erikoistunut menetelmiin, joissa tutkijat kokoavat asukkaiden kokemuksellista tietoa ja pyrkivät sovittamaan yhteen erilaisia näkemyksiä. Tietoa kertyy esimerkiksi kävely- ja maastokierroksilla kuntalaisten kanssa. Tutkijat voivat mennä uudelle rakennusalueelle ja kysyä ihmisiltä, mitä he toivovat sinne rakennettavaksi.

Internetiin voidaan laittaa tiekartta, johon asukkaat merkitsevät vaarallisia paikkoja. Näin suunnittelijat saavat täsmätietoa liikenteen vaaranpaikoista.

Toiminnallisuus tarkoittaa jalkautumista paikallisten yhdistysten tai harrastajaryhmien keskuuteen keräämään kokemustietoa. Asukkaita voidaan opastaa esimerkiksi valokuvaamaan ongelmiaan. Monia asioita on helpompi kuvata kuin pukea sanoiksi.

Onko toiminnallinen tutkija itse toimija?

– Riippuu toimeksiannosta. Itse haluan vaikuttaa siihen, että suunnittelu olisi dialogisempaa.

Tapaus katselee myös luonnonsuojelua tuorein silmin. Vastustamisen aika on ohi. On ryhdyttävä rakentamaan innostavaa tapaa vaalia luontoa.

– Metsän monipuolistamiseksi sinne voidaan jättää lahopuita ja yksipuolisia nurmikoita voidaan muuttaa perhosniityiksi, Lehtonen havainnollistaa.

Lehtosen Post doc -jatkotutkimus on vireillä. Aiheena on sisäilmaongelmat – kuinka voitaisiin edistää kansalaisten ja hallinnon vuorovaikutusta ongelmien ratkaisemisessa.

Tutkimusosuuskunnasta lisää täältä:
http://tutkimusosuuskunta.fi/

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.