Polemiikki / 26.02.2013

Polemiikki 1/2013 – Ville Niinistö Kunta- ja sote-uudistuksesta: Vihreät avoimia eri ratkaisuille

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

Eeva-Liisa Hynynen | Kuva: Merja Ojala

Kunta- ja sote-uudistuksien etenemistä ovat hallituksen sisältä kommentoineet äänekkäimmin molemmat päähallituspuolueet, mutta hallituksessa istuvat myös neljän muun puolueen edustajat. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) tiedostaa, että kunta- ja sote-uudistus ei ole edennyt ”niin kuin Strömsössä”, mutta hän painottaa, että uudistamattakaan emme voi jättää.

– Jos haluamme säilyttää kunnilla valtaosan suomalaisista julkisista palveluista ja ennen kaikkea sosiaali- ja terveydenhuollon, edellytetään joko nykyistä oleellisesti vahvempia kuntia tai valmiutta tehdä tiivistä yhteistyötä.

Niinistö toteaa, että hallituspuolueiden puheenjohtajien on arvioitava uudistuksen etenemistä pikapuolin. Ellei uudistus näytä tuottavan riittävän vahvoja kuntia, sote-uudistus ja kuntauudistus tulee hänen mukaansa irrottaa toisistaan.

– Sellaista sote-uudistusta ei kannata tehdä, joka huonontaa tai sirpaloittaa nykyistä tilannetta.

Niinistön mielestä hallituksen uudistuksen tuloksena ei voi olla erilaisten yhteistoiminta-alueiden määrän lisääntyminen.
Ministeri muistuttaa, että erikoissairaanhoito toimii kansalaisten kannalta lähes moitteettomasti, mutta perusterveydenhuolto rapautuu. Näin siksi, että resurssit ohjautuvat erikoissairaanhoitoon.

– Tarvitaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon integraatiota, jotta terveyskeskukset saadaan toimimaan. Nykyisenlainen tilanne on kestämätön.

Tähän asti hallitus on julkisuudessa pitänyt tiukasti kiinni kaksitasoisesta hallinnosta.

Uudistuksessa halutaan keskeiset palvelut suurkuntien käsiin. Vihreiden vaikuttajat Timo Juurikkala ja Anni Sinnemäki ovat julkisesti sanoneet, että kauttaaltaan kaksitasoista suurkuntamallia tuskin syntyy ja että on paikallaan miettiä vaihtoehtoja. Ville Niinistö komppaa omiaan.

– Rehellisesti sanottuna ei Suomessa ole nyt saavutettavissa puhdasoppista kaksitasoista mallia, jossa toimijoina olisivat vain kunnat ja valtio. Aina on olemassa välitaso, jokin maakunnallinen tai alueellinen taso, jolla kuntien on harjoitettava yhteistyötä.
Niinistö sanoo vihreiden olevan avoimia eri vaihtoehdoille.

– Toivomme, että kunnat lähtisivät aktiivisesti hakemaan liitoskumppaneita ja saisimme vahvemmat peruskunnat. Reunaehtomme tällaiselle mallille on toimiva lähidemokratia. Mutta meille olisi sopinut myös keskustan kotikunta-maakunta-malli, jossa toteutuisi paikallinen ja alueellinen demokratia. Näemme molemmissa malleissa mahdollisuuksia, kunhan ne toteutetaan oikein. Sen varmistaminen on nyt tärkeintä.

Ville Niinistö rohkaisee kuntia kuntarakennelakiluonnoksen hengen mukaisiin selvityksiin, joissa etsitään alueellisesti parhaat selviytymiskeinot eteenpäin.

– Eiköhän kaikille ole selvää, että koko maata ei voida järjestää ilman alueellisten erojen huomioimista. Haasteet eri alueilla ovat erilaisia. Kaupunkiseuduilla puhumme kilpailukyvystä, yhdyskuntarakenteesta, asumisesta, liikennejärjestelyistä ja ennen kaikkea asukkaiden arjen helpottamisesta. Niiden ulkopuolella kysymys on keskeisten hyvinvointipalveluiden turvaamisesta.

Kaupunkiseuduilla vihreät toivovat selkeitä kuntaliitoksia, mutta niiden syntymisen rinnalla voidaan selvittää muita ratkaisuja.

– Myös metropolialueen tapaisessa demokraattisessa seutuhallinnossa on hyötynsä, jos sille annetaan oikeaa päätösvaltaa alueen kokonaisetua vaativissa kysymyksissä.

Lue ympäristöministeri Ville Niinistön koko haastattelu Polemiikista1/2013, joka ilmestyy torstaina 28. helmikuuta.

Jaa

#Ei

1 kommentti

  1. Polemiikki:

    Niinistö toteaa, että hallituspuolueiden puheenjohtajien on arvioitava uudistuksen etenemistä pikapuolin. Ellei uudistus näytä tuottavan riittävän vahvoja kuntia, sote-uudistus ja kuntauudistus tulee hänen mukaansa irrottaa toisistaan.

    – Sellaista sote-uudistusta ei kannata tehdä, joka huonontaa tai sirpaloittaa nykyistä tilannetta.

    Lainaus loppu

    Sote-uudistuksen perusta 8 eduskuntapuolueelle on perustuslain 121 §

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

    121 §

    ”Kunnallinen ja muu alueellinen itsehallinto

    Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon.

    Kuntien hallinnon yleisistä perusteista ja kunnille annettavista tehtävistä säädetään lailla.

    Kunnilla on verotusoikeus. Lailla säädetään verovelvollisuuden ja veron määräytymisen perusteista sekä verovelvollisen oikeusturvasta.

    Itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla.

    Saamelaisilla on saamelaisten kotiseutualueella kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto sen mukaan kuin lailla säädetään.”

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.