lopuksi-vaitan / 28.12.2015

Kuntavero on rikkinäinen hissi

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Väitän, että kuntavero tarvitsee palautusjousen. Tänä vuonna noin puolet kunnista korottaa veroa. Ja sitä mikä on ylös saatu, ei enää alas lasketa.

Valtion verot joustavat molempiin suuntiin ja niitä käytetään talouspoliittisena instrumenttina. Kuntavero sen sijaan on vikaantunut hissi, joka kulkee vain ylöspäin.
Kamreerit ovat onnistuneet mielten muokkauksessa hyvin: Ajatus kuntaveron laskusta kuulostaa vitsiltä. Minua tosin ei naurata.

Miksi kunnan menojen kasvu on niin vääjäämätöntä ja vauhdikasta? Miksi kunnan tehtävien ja kuntaveron pitää turvota loputtomiin?

Verohelpotukset ovat usein väliaikaisia, kiristykset tehdään pysymään. Korotamme kuntaveroa kun tilanne on vaikea, ja hyvän ajan tullen keksimme oitis sata syytä miksi korotus pysyy. Painetta alentamiseen ei ole ja on kivaa ”kehittää kunnan toimintaa”.
Kuntaverosta päätetään joka vuosi. Mutta entä jos jokainen korotus joutuisi koevuodelle ja poistuisi automaattisesti, jos sitä ei uudelleen vahvisteta?

On kuntia, joissa veronkorotus on sittenkin tarpeen, mutta koevuosi takaisi että edes mietimme tietoisesti muitakin vaihtoehtoja. Kuntavero syö pöydässäsi yhtä hyvällä ruokahalulla kuin muutkin verot. Talouspolitiikan kokonaisuudessa se ei saa olla koskematon.

Matti Apunen
johtaja, Elinkeinoelämän valtuuskunta

Kommentoi

Teksti

  • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.

Kuva CAPTCHA

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.