blogi / 28.12.2015

Vesa-Matti Saarakkala: Pormestari ja aluelautakunnat

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

15.09.2014

Kuntalain kokonaisuudistus on käynnissä ja kunnatkin ovat jo päässeet lausumaan asiasta. Työtään jatkavan parlamentaarisen seurantaryhmän pöydällä on nyt myös pormestarin asema ja aluelautakunnat.

Oma kantani yksityiskohtiin on vielä auki, mutta jos aluelautakuntia lähdetään Suomen kuntiin luomaan enemmänkin, pitää niiden toimintaa säädellä siinä mielessä tarkasti, että niiden rooli on jollakin tavalla yhtenäinen ja niihin osallistuvien oikeudet ja velvollisuudet tehdään selviksi. Valintaprosessi tulee säädellä tarkasti, mikäli henkilöitä lautakuntiin ei valita vaaleilla. Poliittinen suhteellisuus tulee silloin taata, kuten muissakin lautakunnissa. Mitään ystävien ja kylänmiesten huutokokouksia tai kahvittelukerhoja aluelautakunnat eivät voi olla, oltiinpa sitten maalla tai kaupungissa.

Toinen asia, pormestarit: Jo tänä päivänä monet määräaikaiset kunnanjohtajat ovat esittelijöinä riippuvaisia politiikasta, joten etenkin tällaisten määräaikaisten johtajien korvaaminen ammattitaitoisilla pormestareilla on hyvä vaihtoehto. Poliittisen ohjauksen tulee olla läpinäkyvää kuntalaisille. Pormestari-roolin osalta luontaisimmalta tuntuukin juuri kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan tehtävien yhdistämien, mutta pormestarista ei varmaankaan kannata tehdä kunnille pakollista toimintamallia. Miten pormestari sitten valittaisiin ja minkä pituinen olisi pormestarin kausi? Kuka päättää pormestarin potkuista? Ideoita, perusteluita ja huomioita voi lähettää allekirjoittaneellekin eduskuntaan.

Vesa-Matti Saarakkala

Kommentoi

Teksti

  • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.

Kuva CAPTCHA

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.