11.08.2014
Nykyisen eduskunnan aikana hallitukset ovat leikanneet toistuvasti kuntien valtionosuuksia. Sen seurauksena kunnissa erilaisia avustuksia on vähennetty ja esimerkiksi koulujen luokkakokoja kasvatettu. Sosiaali- ja terveyspalveluita on heikennetty mm. vanhustenhuoltoa kiristämällä. Lisäksi monet kunnat ovat lomauttaneet henkilöstöään. Voi sanoa, että hallitusvalta on sysännyt vastuun yhteiskuntapolitiikasta kuntapäättäjille, joiden tehtäväksi näyttää jäävän mm. juuri vanhustenhuollon ja perusopetuksen tasosta päättäminen.
Ajan hengen mukaisesti ratkaisuja kunnissa on haettu nyt ennen kaikkea leikkaamalla, joten kuntapäättäjät ovat toisaalta olleet monin paikoin valmiita ottamaan isomman roolin kuin heille lainsäädännöllisesti oikeastaan kuuluisi. Henkilöstöähän on lomautettu sellaisissakin kunnissa, joissa kunnallista veroprosenttia ei ole ensin nostettu talousarviosta päätettäessä. On menty suoraan leikkauksiin ja lomautuksiin.
Koulujen käynnistyessä nostan esiin erään kipukohdan kunnallisesta arjesta. Opettajia monet kunnat palkkaavat enää lukukausiksi eli määräaikaiset koko lukuvuoden opettaneet jätetään kylmästi työttömiksi kesäaikana. Saa nähdä, koska OAJ tukkii tämän porsaanreiän ja palauttaa opettajien palkkauksen siihen malliin, jollainen se on joskus ollut eli että kesältä ei maksettaisi palkkaa opettajille lainkaan, vaan nykyinen vuotuinen palkkasumma jaettaisiin koulunkäyntikuukausille eli kuukausipalkkaa vastaavasti nostettaisiin. Näin meillä ei olisi eriarvoista opetustyötä toisin kuin nyt.
On kestämätöntä, että kuntiin muodostuu kahden kerroksen väkeä ja meno sallitaan kaikesta samanpalkkaisuuspuheesta huolimatta. Sivistysvaltioksi ja koulujen mallimaaksi itseään mainostavassa Suomessa tähän ei olisi pitemmän päälle varaa.
Vesa-Matti Saarakkala
Kommentoi