blogi / 28.12.2015

Merja Kyllönen: Rakenneuudistus on yhteinen haaste

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

16.09.2013

Suomalainen hyvinvointivaltio pohjaa pitkälti kuntien palveluihin, jotka ovat julkisesti rahoitettuja ja avoimia kaikille. Näin pitääkin olla.

Kunnille on kuitenkin kasattu koko ajan lisää tehtäviä, eivätkä palvelut aina ole järkevästi organisoituja. Kaikkeen meillä ei tulevaisuudessa tule olemaan varaa.

Mutta mistä kuntasektoria voisi lähteä uudistamaan? Helppoja vastauksia ei ole. Hallitus on päättänyt aloittaa kuntien tehtävien ja niihin liittyvien velvoitteiden kartoittamisesta. Tavoitteena on löytää ne tehtävät ja velvoitteet sekä toiminnan organisointitavat, jotka muuttamalla voimavaroja voitaisiin kohdentaa aiempaa järkevämmin. Kuntatalouteen kohdistuvia rahoituspaineita pitäisi pystyä helpottamaan.

Kuntien tehtäviä tai niiden perusteella säädettyjä velvoitteita arvioidaan vuosina 2014-2017 toimintaohjelmassa, jolla tavoitellaan yhden miljardin euron kokonaisvähennystä kuntien toimintamenoihin vuoden 2017 tasolla.
Velvoitteiden vähentämisen tueksi on tarkoitus käynnistää vuoden 2014 alusta paikallisia kokeiluja rakennelain tavoitteet täyttäville kunnille.

Mitä voisimme tehdä toisin? Onko jossain tyhjää byrokratiaa?

Nyt tarvitaan jokaista miettimään, mitä nämä vähennettävät velvoitteet voisivat olla. Helppoja vastauksia ei nimittäin ole, mutta entiseen malliinkaan ei ikuisesti voida jatkaa.

Merja Kyllönen (vas.)
liikenneministeri

Kommentoi

Teksti

  • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.

Kuva CAPTCHA

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.