blogi / 28.12.2015

Onko ilmastonmuutos pilannut myös sisäilman?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Eduskunnan tarkastusvaliokunta teki viime vuonna perusteellisen mietinnön rakennusten kosteus- ja homeongelmista. Valiokunnan selvitystyö osoitti, että kysymys on todella merkittävästä yhteiskunnallisesta ja kansanterveydellisestä ongelmasta.

Kymmenien miljardien korjausvelan painaessa päälle, moni ihmettelee, miten erityisesti kuntien omistamat nuoret tai vasta korjatut, jopa aivan uudetkin kiinteistöt voivat olla sellaisessa kunnossa, että niissä ei ole terveellistä työskennellä. Purkutuomioita jaetaan kouluille, päiväkodeilla, neuvoloille ja terveyskeskuksille täysin kesken rakennusten suunniteltua käyttöikää.

Sisäilmaongelmien taustalla on varmasti moninaisia syitä. Ongelma on kuitenkin todellinen ja todella suuri. Arvioiden mukaan jopa joka neljäs suomalainen kärsii tavalla tai toisella huonosta sisäilmasta. Ongelma on tavalla tai toisella ratkaistava!

Ongelma on tuntunut kärjistyvän viime vuosina samaa tahtia erilaisten energiansäästötoimien kanssa. Nyt olisikin kiireesti selvitettävä, tehdäänkö kunnissa jotain perustavanlaatuisesti väärin energiansäästön kanssa. Jos syyllinen löytyy vääränlaisesta energiansäästöstä, niin sisäilman pilaaminen, rakennusten purkaminen ja uusien rakentaminen tilalle on taatusti ilmaston kannalta haitallisempaa kuin se pieni hyöty, mitä energiansäästötoimilla saavutetaan.