blogi / 28.12.2015

Antti Lindtman: Ulkoistamisen ihanuus?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

7.05.2013

SDP piti viime kunnallisvaaleissa vahvasti esillä sitä, että kuntien palvelut ovat kuntalaisia varten, eikä niitä pidä uhrata vain voiton tavoittelun alttarille. Kuntien on pystyttävä tuottamaan palvelunsa pääosin omana tuotantonaan. Yksityinen sektori voi olla tukemassa tätä toimintaa. Palveluiden ulkoistaminen ostopalveluiksi ei välttämättä ole tehokasta, esimerkiksi kokonaiskustannusten arviointi on erittäin haastavaa. SDP haluaa, ettei palveluita ulkoisteta vain ideologisista syistä, vaan palveluiden tuottamista mietitään järjellisin perustein.

Nyt asiasta on saatu myös tutkimustietoa. Äskettäin julkistetun sosiaalibarometrin mukaan ulkoistetut palvelut ovat lisänneet kustannuksia. Suurin osa sosiaali- ja terveydenalan johtajista on tätä mieltä ja vain harva sitä mieltä, että ulkoistetut palvelut olisivat säästäneet kustannuksia.

Suurin osa sosiaali- ja terveysalan johtajista ei myöskään ole tyytyväinen ostopalveluiden laatuun. Kustannus- ja laatuongelmat ovat johtaneet siihen, että jo kolmannes kuntien sote-johtajista on muuttanut ostopalveluita takaisin kunnan omaksi tuotannoksi. Suunta takaisin itse tuotettuihin palveluihin on selvästi nähtävissä ja tämä on hyvä asia.

Tämä kertoo selvästi siitä, ettei kilpailuttamisesta ole saatu niitä hyötyjä, joita ulkoistamisen kannattajat ovat toitottaneet: kustannussäästöjä ja laadun paranemista. Nyt näyttää käyneen päinvastoin. On myös huolestuttavaa, että barometrissa käy ilmi, ettei ulkoistamisen kokonaiskustannuksia osata kunnissa laskea.

Nyt onkin syytä ottaa järki käteen ja lopettaa ideologinen ulkoistaminen ja miettiä palveluiden järjestämistä järkiperustein. Sosiaalibarometrinkin tulosten perusteella kuntien on järkevää tuottaa pääosin palvelunsa itse, eikä lähteä työntämään yksityisiä palveluita julkisten palveluiden tuottajiksi kuin käärmettä pyssyyn.

Antti Lindtman

Kommentoi

Teksti

  • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.

Kuva CAPTCHA

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.