blogi / 28.12.2015

Antti Lindtman: Hallituksen metropolilinjaukset myönteisiä

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

8.10.2013

Hallitus päätti viime perjantaina (4.10.2013) perustaa työryhmän valmistelemaan metropolilakia. Työryhmällä on aikaa 15.9.2014 asti. Metropolihallinnon päättävä elin tulee olemaan vaaleilla valittu valtuusto. Valtuusto tulee päättämään asioista, jotka eivät tunne kuntarajoja. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi joukkoliikenteen hallinta koko seudulla paranee.

Tämä ratkaisu sinetöi sen, että eduskunta pääsee käsittelemään metropolilakia jo ensi syksynä. Metropolivaalit järjestetään vuonna 2016.

Päätös on Helsingin seudun kannalta erittäin myönteinen. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa kasvusta tulee suuntautumaan 4 pääkaupunkiseudun kunnan ulkopuolelle. Vähintään 14 kunnan kattavalla metropolihallinolla vastataan niihin haasteisiin, joita koko Helsingin seutu kohtaa tulevaisuudessa.

Alueen kehityksen kannalta on tärkeää, että puheet pelkästä Helsingin ja Vantaan liitosselvityksestä kuopattiin. Hallituksen päättämä erityinen kuntajakoselvitys kattaa nyt riittävän laajan alueen, kun mukana ovat Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan ja Vantaan kaupungit sekä Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan kunnat.

Vahvan metropolihallinnon malli ratkaisee valtaosan seudun ongelmista. Rakennettavan metropolihallinnon pitää kuitenkin olla riittävän vahva, ja sillä on oltava kunnista riippumattomia päätöksentekovaltuuksia. Metropolihallinto on paras tapa tarttua koko laajan seudun pahimpaan ongelmaan, sosiaaliseen segregaatioon, eli siihen, että seutu jakaantuu hyviin ja huonoihin alueisiin.
Myös tämän seudun sote-linjauksiin tuli selkoa. Hallitus päätti, ettei tämän seudun saavutettuja mittakaavaetuja tulla vaarantamaan. Huolta on aiheuttanut se, onko hallituksen piirissä haluja hajottaa HUS. Näiden linjausten valossa tämän seudun erikoissairaanhoitoa ei olla lähdössä pilkkomaan.

Antti Lindtman
Kansanedustaja

Kommentoi

Teksti

  • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.

Kuva CAPTCHA

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.