blogi / 28.12.2015

Annika Saarikko: Sote-soppa kiehuu

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

5.02.2013

Hyvinvointipalvelujemme rapautuminen on tosiasia. Valtion talouden vaje on tosiasia. Ikääntyvä väestö on tosiasia. Siksi sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteellisella ja sisällöllisellä uudistamisella on kiire.

Tavoitteena pitää olla julkisen terveydenhuollon vahvistaminen ja terveyserojen kaventaminen. Uudistamisen keskiössä pitää olla ihminen, jolla on lupa luottaa siihen, että hyvinvointiyhteiskunta on yhä totta – lääkäriin pääsee nopeasti, lähellä ja varallisuudesta riippumatta. Painopiste pitää yhä enemmän olla ennaltaehkäisevissä palveluissa. Tietojärjestelmät pitää yhtenäistää ja henkilöstön hyvinvointiin panostaa.

Luotan ja toivon, että maan hallitus allekirjoittaa edellä kuvaillun tavoitetilan. Yhdyn avoimesti hallituspuolueiden arvioon uudistustehtävän vaikeudesta. Jos se olisi helppoa ja yksimielistä, olisi se varmasti tehty jo aikoja sitten.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miten on mahdollista, että hallitus on saanut asian näin monimutkaiseen solmuun. Sote-soppaa on hämmennetty nyt niin erikoisin ottein, että kohta keitto kiehuu yli. Siitä kärsii vain ja ainoastaan terveys- ja sosiaalipalveluja tarvitseva suomalainen.

Keskusta ei vastusta uudistamista. Päinvastoin. Tarjoamme oman mallimme, kotikunta-maakuntamallin ratkaisuksi palvelujen järjestämiseen. On varsin lyhytnäköistä, että hallitus ei ota tätä vaihtoehtoa tosissaan – ihan vaan siksi, että esittäjä on väärä.

Kuntakentällä on aistittavissa suurta turhautumista hallituksen johtajuuden puutteeseen asiassa. Epävarmuus on kasvanut samaa tahtia kuin kuntapäättäjien tunne vähäisistä vaikutusmahdollisuuksista asioiden kulkuun. Hallituksen suunnitelmat vellovat laidasta laitaan. Kunnilta pyydetään lausuntoja, ministerit vaihtavat mielipiteitään ja sovitut aikarajat siirtyvät. Politiikka käy asiantuntijuuden edelle väärissä kohdin. Sotea on myös käytetty kuntauudistuksen keppihevosena ja palvelurakennetta pakotettu vahvan peruskunnan muottiin.

Nyt maakunnissa kiertäville selvityshenkilöille on annettu kohtuuton tehtävä. On edesvastuutonta sysätä homma yksin heidän harteilleen. On erikoista, että hallituksen johtokaksikko, Katainen ja Urpilainen kiertävät sote-sotkua kaukaa. Hanke kaipaa johtajuutta ja ennen muuta kykyä kuunnella kuntien tahtoa tulevaisuuden palveluistaan. Muutoin nyt ilmassa leijuvat ennustukset koko sote-hankkeen kaatumisesta tulevat todeksi. Jos näin käy, ehkä sitten vihdoin Keskustankin malli kelpaa vaihtoehdoksi.

Annika Saarikko