uutiset / 10.02.2012

Tutkijat patistavat kuntia: Lisää uskallusta palkitsemiseen

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kunta-ala tarvitsee lähitulevaisuudessa osaavia tekijöitä, joista myös yksityinen puoli kilpailee. Kuntien maine työnantajana ei ole mairitteleva eivätkä palkat tarjoa kilpailuetua, joten millä houkutella?

Näin kysyvät Aalto yliopiston teknillisen korkeakoulun tutkijat Anu Hakonen ja Kiisa Hulkko-Nyman tuoreessa tutkimuksessaan Kunnasta houkutteleva työpaikka? (PDF). Tutkimuksen rahoitti Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) ja se julkaistiin säätiön tutkimusjulkaisujen sarjassa 10.2.2012.

Kuntien haasteena on työpaikkojen houkuttelevuus. Erityisenä huolenaiheena on ollut palkkatason kilpailukykyisyys. Palkitseminen koostuu kuitenkin myös monista yksilöille merkittävistä elementeistä. Tutkimuksen mukaan palkitsemisen kokonaisuuteen ja toteuttamiseen panostamisella voidaan kunnissa vastata työvoiman saatavuuden, työntekijöiden jaksamisen ja toiminnan ohjaamisen haasteisiin.

Palkitsemista kehitetään kunta-alalla usein työehtosopimuksien velvoittamana. Tästä seuraa helposti se, että järjestelmiä kehitettäessä pääosassa on työehtosopimusten velvoitteiden toteuttaminen, mutta ei sen miettiminen, mistä omassa organisaatiossa kannattaa palkita. Palkitsemisjärjestelmien rakenteet kannattaa luoda alusta alkaen oman organisaation näköisiksi eli tukemaan omia tavoitteita. Näin myös palkitsemisen kehittäminen tuntuu mielekkäämmältä, eikä vain pakolliselta sopimusten kirjaimen noudattamiselta.

Nykymuotoisten palkkaustapojen soveltaminen on muuttunut pitkälti esimiehen työksi. Esimies asettaa tavoitteet ja arvioi työsuorituksen. Jotta palkitsemisella saavutettaisiin myönteisiä vaikutuksia, pitää esimiehillä olla paitsi osaamista, myös halua käyttää palkitsemista aktiivisesti. Moni esimies turhautuu kun palkitsemisjärjestelmät tuovat mukanaan uudenlaisia velvoitteita ja opeteltavaa, mutta liian vähän valtuuksia. Tämä voi tarkoittaa sitä, että esimiehen kuuluu arvioida kunkin työssä suoriutumista, mutta hänellä ei kuitenkaan ole valtuuksia päättää palkankorotuksista.

Tutkijat suosittelevat lämpimästi myös aineettomaan palkitsemiseen panostamista. Sitä ei niinkään säädellä työehtosopimuksilla vaan organisaation oma kekseliäisyys ratkaisee.

Lisätietoja:
Anu Hakonen, anu.hakonen(at)aalto.fi
Kiisa Hulkko-Nyman, kiisa.hulkko-nyman(at)@glm.fi

 

Jaa

 

#tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.