uutiset / 08.05.2015

Sosiaali- ja terveysjohtajat suosivat kansallista rahoitusta tulevassa sote-uudistuksessa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Yli puolet (56 %) kaupunkien, kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveysjohtajista organisoisi tulevat sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnallisesti. Suosituin (35 %) vaihtoehto on maakunnallinen kuntayhtymä. Valtion kannalla on joka neljäs (24 %) ja peruskunnan vajaa kymmenys (8 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kaupunkien ja kuntien sosiaali- ja terveysjohtajilta tekemästä kyselystä.

Tutkimukseen voi tutustua täällä.

Lähes neljä kymmenestä (38 %) sote-johtajasta kannatti kansalliset rahoitusmalleja (kansallisesti yhdistetty rahoitus tai valtion keräämä sote-maksu). Alueellisten rahoitusmallien kannalla on 31 prosenttia vastanneista. Epätietoisten osuus oli neljännes (26 %).

Tulevaisuuden sosiaalipalvelujen tuottamisessa sosiaali- ja terveysjohtajilla oli yhtenevä kanta kuntajohtajien kanssa. Kaksi kolmesta (62 %) uskoo, että jatkossakin palvelujen tuottaja on kunta tai kuntayhtymä; reilu neljännes (28 %) uskoo sen olevan yritys ja joka kymmenes (10 %) kolmas sektori ja järjestöt.

Tutkimuksessa selvitettiin sote-johtajien näkemyksiä sote-palveluiden tulevasta järjestämisestä, rahoittamisesta ja tuottamisesta. Taustalla olivat eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietintö sekä parlamentaarisen rahoitustyöryhmän esitykset. Tutkimusaineisto kerättiin Surveypal-verkkokyselyllä 7.4.−20.4.2015. Kyselykutsu lähetettiin 234 kunnan, kaupungin tai kuntayhtymän sosiaali- ja/tai terveysalan johtamisesta vastaavalle henkilölle. Kyselyyn vastasi 86 sote-alan johtajaa. Vastausprosentti oli 35 %.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

Jaa

 

#maakunta #tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.