uutiset / 19.01.2015

Kehitysajattelun uskonpuhdistus – kylien yhteisövoima käyttöön

”Yhteiskunta on väärässä olettaessaan, että kylät kuolevat ja maaseutu autioituu. Jos näin tapahtuu, kyseessä on poliittinen valinta. Monet megaluokan ilmiöt osoittavat, että kylät ovat tulevaisuudessa Suomen yhteiskuntarakenteen välttämätön ja olennainen osa”, väittävät kirjailijat Juha Kuisma ja Matti Mäkelä Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisemassa tuoreessa pamfletissa Kylien tulevaisuus.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kuisman ja Mäkelän mukaan uudessa tietoverkkojen maailmassa pääkaupunki tai maakuntakeskukset eivät ole tavallista kylää arvokkaampia, eettisesti ylempänä tai yhteiskunnallisesti kehittyneempiä. Tietoverkkojen kehitys purkaa paikkahierarkian: jokainen paikka on sananmukaisesti maailman keskipiste.

Kirjoittajat ihmettelevät, miten päätöksenteossa kieltäydytään näkemästä fossiilisten polttoaineiden aikakauden loppua. Asia myönnetään, mutta päätökset, investoinnit tai kaavoituspolitiikan sisällöt toistavat harhaista viestiä fossiilitalouden kasvu-urasta optimaalisen yhteiskuntarakenteen edellytyksenä tai vanhaa teollista mantraa keskityksen tehokkuudesta. Ja tämä tapahtuu maailmassa, jossa työtä voi tehdä missä vain. Uudet innovaatiot ovat jo pitkään syntyneet autotalleissa.

Kirjoittajat vaativat, että kansainvälisen siirtymäliikkeen (Transition Movement) tapaan julkisten päätösten pitää perustua resilienssiin eli rakenteiden palautumiskykyyn ja kriisinkestävyyteen. Tällöin Suomen runsaat 4000 kylää ovat uuden kehityksen tekijöitä.

Kuntien ja valtion tulee tunnistaa kylien kehitysmahdollisuudet. Kylien yhteisövoima on suurimmalta osin käyttämättä. Keskeisin asia kylissä on yhteinen tila, joka Suomen olosuhteissa on kylätalo, etelämpänä Euroopassa kylän keskusaukio. Kylätaloja kehittämällä voimistuu myös kylän yhteisövoima.

Kirjoittajat todistavat, miten asumisen vapaus ylläpitää kansalaisten kokemaa laajan vapauden aluetta. Kylässä naapuri, lähimmäinen otetaan käyttäytymisessä hienovaraisesti huomioon, koska hänen kanssaan ollaan huomennakin tekemisissä. Kaupungissa kohtaamisten perusidea on, että vastaantulijasta ei tarvitse välittää, koska häntä ei enää koskaan tavata.

”Puramme niitä neutronipommeja, joilla maaseutua parhaillaan tyhjennetään ja rakennamme näkymän tulevaisuuteen, jossa jokaisella on tarpeellinen paikkansa”, kuvailevat Kuisma ja Mäkelä kirjansa sanomaa.

Lue koko kirja täältä.

Lisätietoja: Juha Kuisma 045 8847884, Matti Mäkelä 040 8460144

 

Jaa

 

#Polemia

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.